woensdag 30 mei 2007

Evaluatie Sander (Karin volgt)

Het duurde even voor er weer een bericht kwam maar hier is ie dan.
Nou na 2 maanden is het dan zover. Het zit erop. Na een jaarvoorbereidingen hebben we deze week onze prachtige reis afgesloten. Leuk? Geweldig! Eng? Soms. Meegevallen? Ja. Ons eerste doel een jaar geleden was een lange reis te gaan maken naar australië. Bij de planning kwamen we er achter dat de overstap plaatsen ons veel leuker leken en zo kwamen we op azië. Azie was natuurlijk wel een stuk moeilijker en dus meer uitdagend. Rijke culturele historie, natuur en grote wereld steden. Dit alles sprak ons erg aan. Deze reis moest ook een leer moment zijn voor ons. Niet altijd het veilige vertrouwde kiezen maar ook eens de spanning en het onzekere opzoeken. Ik kan jullie verzekeren... Dit is gelukt. We hebben echt een aantal momenten gehad dat we echt niet wisten of het allemaal wel goed zal komen. De kans om opgelicht te worden is erg aanwezig. Gelukkig zijn wij niet wereld vreemd en zijn wij ook gewend om zelfstandig te reizen/leven en door onze kampeer ervaringen in staat om ons snel aan te passen. Ook is het met ons samen erg goed gegaan. Wij zeggen (zeiden ook de reis); Wij zijn op ons best op de vakantie. Geen invloeden van buitenaf. Stress, werk, klussen enz. Gewoon alle tijd voor elkaar. Toch is het best leuk om de bevestiging te krijgen dat je ook zo'n lange periode met elkaar zonder irritaties kunt doorbrengen. Je kunt tenslotte elkaar goed tegenkomen tijdens zo'n lange periode. Je zit tenslotte 24 uur per dag bij elkaar op de lip. Maar goed een kleine evaluatie van de landen.
China. In één woord, indrukwekkend. Veel historie en echt een land als geen ander. Niet te vergelijken met de westerse wereld. Groeiende chinese economie? Weinig van gezien. Ze spreken nog steeds geen engels en zijn vol van hun eigen land. De reis door china liep perfect omdat we hier het een en ander geboekt hadden.
Cambodja. Weer in één woord, indrukwekkend. Ook weer een rijke mooie en niet zo'n mooie historie. Enerzijds de prachtige tempels van Angkor en anderzijds het verschrikkelijke regiem van pol pot waardoor duizenden mensen werden vermoord. Onze tourguide terplekke wist dit erg goed over te brengen. Daarnaast is er gewoon een erg arm land zonder infrastructuur. Het enige dat ze hebben is tourisme. Wij hebben gekozen voor de moeilijke weg naar cambodja met de bus. Dit was de moeite waard maar het was wel afzien zoals jullie hebben kunnen lezen. Ook hier zijn we blij dat we niet de makkelijke weg hebben gekomen. (vliegtuig van bangkok naar cambodja voor euro 29 p.p.)
Thailand. Waar te beginnen. Bangkok? geen aanrader. Vies, warm, te veel oplichters en druk. Alle backpackers die we tegen kwamen waren unaniem. Ben je eenmaal in bangkok geweest dan wil je niet meer terug. Maar helaas je moet wel want al het vervoer door thailand loopt via bangkok. De tai-en zijn wat ons betreft ook niet aardig en tourist vriendelijk. Hebben we het dan niet naar onze zin gehad in thailand? Zeker wel. Thailand is echt ideaal voor de beginnende azië reiziger. Overal vind je tourist informations en bus reizen zijn super makkelijk en goedkoop te regelen. Guesthouses plenty met airco voor 10 euro per nacht. We hebben hier geleerd om zonder zeker heden te reizen. Niets ligt vast en je moet eten, onderkomen en vervoer zelf regelen. Een geweldige ervaring. Een aanrader is toch echt Chiang mai. We hebben een prachtige (niet touristische) trektocht gedaan. Het stadje zelf is leuk. Op het relax eiland hadden we wat pech met het weer en ook daar waren we de tai-en weer zat. Daarom besloten om naar maleisië te gaan.
Maleisië Wat een verademing. Een islamitisch land met bijna alleen maar vriendelijke mensen. Met prachtige natuur en als kers op de taart Kuala Lumpur. We zijn er maar kort geweest maar zeker een optie om nog een terug te komen.
Singapore. We hadden besloten om relaxed een week in singapore te blijven. We hadden gelezen dat het wat duurder was maar zo duur dat hadden we niet verwacht. Europese prijzen. 5 tot 6 keer duurder dan thailand en maleisie. Hier maakten we ons wel wat zorgen over i.v.m. ons budget. Maar alles is gelukkig mee gevallen. We zijn totaal binnen ons budget gebleven. En we hebben alles gedaan wat we wilden. Een prestatie op zich vinden wij. Het is goed om er nu achter te komen dat alles zoals je gepland hebt uit is gekomen. Ja helemaal anders dan je je van te voren kunt voorstellen maar we hebben alles gedaan wat we wilden en gezien wat we wilden. Armoede/Luxe, Nieuwe steden/oude beschavingen, Natuur, verschillende volkeren. Drukte/Relaxen (o.a. op de beach). We hebben dus enorm genoten maar zullen ook weer gaan genieten van onze kampeer vakanties. (Die we toch dit jaar zullen gaan missen)
Dan nu een woordje van dank.
Wij hebben het voor/tijdens en na de reis ENORM leuk gevonden dat iedereen zo met ons mee heeft geleefd. We hebben op diverse manieren contact gehad met familie, vrienden en (oud) collega's. De site was natuurlijk het centrale informatie punt die volgens onze bronnen heel goed werd bekeken. (helaas geen statistieken bij gehouden) Het deed ons erg goed om telkens jullie berichten te lezen en hopen dat jullie genoten hebben van onze verhalen. De aankomst maandag was extra speciaal omdat beide ouders en vrienden ons opwachten. Zo aan het eind merk je toch dat iedereen erg belangrijk voor je is en dat het fijn is om weer (veilig) thuis te komen. Jullie zullen de komende tijd onze verhalen nog wel persoonlijk te horen krijgen met een aantal van de 2400 foto's en 5 uur video HAHA. Deze site blijft nog een aantal weken in de lucht mochten we nog wat kwijt willen over de reis maar deze evaluatie is feitelijk het einde van de reis en dus ook van de Site. Karin zal de komende dagen ook nog een evaluatie schrijven over hoe zij het beleeft heeft. Ik ga er maar gemakshalve van uit dat deze niet volledig van die van mij afwijkt. ;-)
Nogmaals bedankt voor jullie intresse
Groeten Sander

4 opmerkingen:

Wendeliene zei

Hey Sander,

Leuk zo'n evaluatie! Ik was al benieuwd of jullie er nog iets op zouden zetten. We vinden het geweldig dat jullie zo'n supertijd hebben gehad. Dat hebben jullie toch maar mooi gedaan!!! We willen graag nog wat foto's zien, maar uhhhhhhhhhh 5 UUR FILM???? Hi hi. Tot snel en groetjes aan Ka!

Liefs, Wen.

Anoniem zei

He hallo,

heb even op de site gekeken. Hoorde vandaag dat er nog iets op stnd. Wel ene lang verhaal, heb ik nue even geen tijd voor, maar ga het zeker nog ene keer lezen. Vond het erg gezellig om vandaag met Stijn bij jullie te zijn. Karin, Ard vond de kleertjes ook leuk.

Geniet nog even van jullie vrije dagen.

Liefs Annet

Anoniem zei

Nooit geweten dat er zo'n schrijverstalent in mijn zoon zat.
Sander, wat een leuk totaal verhaal. Voor een ouder is het wel heel leuk om de overwinningen op jezelf van je kind zo te lezen.
Wij hebben met eigen ogen kunnen aanschouwen hoe goed deze vakantie jullie heeft gedaan.
We hebben het ook heel leuk gevonden om alle reakties van familie en vrienden te lezen.

Anoniem zei

Het is eigenkijk onvoorstelbaar dat zo'n man groeit uit een toch wel verlegen en bedeesd kind.
En dat deze man met zo'n vrouw die nou ook geen wereld reiziger was deze tocht hebben gemaakt.
Tot plezier van hun zelf maar ook van hun trotse ouders.
Heel veel plezier nog .